Ανακαίνιση της Αβύσσου, προσεχώς…

Pictures: NASA, Devon Hawkins, Octavian Rosca on Unsplash | Compiled by Labyrinth

Στην Άβυσσο του Σύμπαντος είναι εντέχνως διασκορπισμένα τα αστρικά υπουργεία! Κι ας νομίζουν οι γήινοι ότι αυτοδιοικούνται…

Διερευνώντας την γαλαξιακή κυβερνητική, υποχρεωνόμαστε να προσεγγίσουμε τον Πλούτωνα. Σε μια μη ανθρωποκεντρική θεώρηση, είναι αυτός που μας προσεγγίζει. Να μιλήσουμε, λοιπόν, γι’ αυτόν τον σκοτεινό, τον μυστήριο, παγωμένο, παράξενο πλανήτη που βρίσκεται στις παρυφές του Ηλιακού μας Συστήματος. Αν ο Κρόνος στην κλασσική αστρολογία υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος, ο Θεριστής, ο εκφραστής των περιορισμών, των εμποδίων, των καθυστερήσεων, των αποτυχιών, εν ολίγοις ο εκπρόσωπος του Καρμικού Χρέους, τότε ο Πλούτων συνιστά το μεγάλο Κάρμα πέρα από το προσωπικό Κάρμα.

Ο Πλούτων είναι Force Majeure, είναι Ανωτέρα Βία. Ό,τι ακουμπάει το μεγεθύνει, για το καλύτερο ή για το χειρότερο. Εξαρτάται κατά πόσο είναι έτοιμος κανείς να πάρει το μάθημα που αυτός κομίζει. Είναι ο γκρεμιστής, ο αποδομητής, ο καταστροφέας, ο φθορέας και ο διαφθορέας, κι όταν διαλύει, το κάνει με ακαταγώνιστη βία. Δεν σπέρνει όμως μόνο την Καταστροφή. Δίνει την μεγάλη ευκαιρία για την Αναγέννηση, την ανάδυση και την ανασυγκρότηση υπό νέο Φως, μετά από μια σκοτεινή κάθοδο στον Κάτω Κόσμο. Το κάνει, εξάλλου, από την Αρχαιότητα, κάθε Άνοιξη, με την επιστροφή της Περσεφόνης στην Γη.

Αυτή την Άνοιξη, η επιστροφή της Περσεφόνης, δια του Πλούτωνα, προβλέπεται μάλλον επεισοδιακή. Κι αυτό διότι ο Πλούτων θα διαβεί, λίγο μετά την εαρινή ισημερία, για πρώτη φορά μετά από 246 έτη (από το 1777), το κατώφλι του Υδροχόου. Ο Πλούτων είναι πλανήτης που κάνει αίσθηση όταν αλλάζει ζώδιο, καθώς η μετάβασή του διαρκεί καιρό λόγω της εξαιρετικά αργής (1°-3° μοίρες κατ’ έτος) και ιδιότυπης κίνησής του: μετά από ορθόδρομη πορεία λίγων μοιρών επιστρέφει πίσω σε ανάδρομη κίνηση. Είναι περίπου σαν να κάνει τρία βήματα μπροστά και δυο βήματα πίσω. Ο Πλούτων είναι ο πλανήτης που επιδρά στις γενιές, στη διαδοχή τους.

Η πρώτη είσοδος του Πλούτωνα στον Υδροχόο θα σημειωθεί στις 23 Μαρτίου 2023. Ο Πλούτων θα βρεθεί στο μεταίχμιο του Υδροχόου, για την ακρίβεια θα εισχωρήσει στην 0°.22 μοίρα του ζωδίου. Κατόπιν αυτού, θα γυρίσει σε ανάδρομη πορεία στις 2 Μαΐου 2023, και θα συνεχίσει να βρίσκεται στον Υδροχόο μέχρι τις 11 Ιουνίου. Στις στις 12 Ιουνίου 2023 θα επιστρέψει στον Αιγόκερο και θα συνεχίσει την ανάδρομη πορεία του μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2023 όπου και θα γυρίσει πάλι σε ορθόδρομη πορεία.

Η δεύτερη είσοδος του Πλούτωνα στον Υδροχόο θα σημειωθεί στις 22 Ιανουαρίου 2024. Σε αυτή τη δεύτερη είσοδο ο Πλούτων θα εισχωρήσει πιο βαθιά στο ζώδιο του Υδροχόου (2°.06 μοίρες). Ύστερα, θα γυρίσει ξανά σε ανάδρομη πορεία στις 3 Μαΐου 2024, όπου θα «πέσει» πάλι πίσω στον Αιγόκερο στις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Η τελική είσοδος του Πλούτωνα στον Υδροχόο θα σημειωθεί στις 20 Νοεμβρίου 2024, όπου και θα παραμείνει για περίπου 20 χρόνια.

O Πλούτωνας στο ζώδιο του Υδροχόου σηματοδοτεί το τέλος μιας Εποχής. Η Νέα Εποχή απαιτεί την ειδική εκκαθάριση των νεκρών σωμάτων και των αντινομιών (θεσμικών, πολιτισμικών, γνωστικών, παρωχημένων συλλογικών ψευδαισθήσεων κλπ.), αυτών που κρατούν τον κόσμο δέσμιο σε μια συγκεκριμένη κοσμοθέαση. Η Ελλάδα, σαν σύμβολο, είναι το κεντρικό Τοτέμ του παλαιού (δυτικού-κυρίαρχου) κόσμου. Μάλλον όχι τυχαία, ο Πλούτων και ο Κρόνος σε Σύνοδο επισκέφτηκαν την Ελλάδα (ήτοι τον γενέθλιο ήλιο της στο ζώδιο του Αιγόκερου), το τελευταίο οχυρό και γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, πριν μεταβούμε στη νέα αντίληψη για τα πράγματα, που θα την επιβάλει η ανηλεής ανάγκη και όχι το ευτελές γούστο ή οι αγοραίες ακαδημαϊκές ανασκαφές. Η χώρα ποτέ δεν θα ξαναϋπάρξει η ίδια στην Εποχή που έρχεται, και αυτό κρίθηκε από το αποτέλεσμα της μεγάλης, αθέατης «αναμέτρησης» που συντελέστηκε με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο, στην οποία ο Λαβύρινθος είχε τη δική του μαρτυρική διαδρομή.

Ο Πλούτωνας σημαδεύει τη Νέα Εποχή, αυτήν του Υδροχόου, μετά τη Μεγάλη Σύνοδο Δία-Κρόνου, η οποία επίσης συντελέστηκε στο ζώδιο του Υδροχόου. Φρονώ ότι ο Πλούτων θα φέρει ενώπιον των κοινωνιών -και της ανθρωπότητας- τις ίδιες τους τις Σκιές. Η κοινωνία, η κοινότητα, η ανθρωπότητα, αυτά που κάποτε θεωρούνταν στις ανθρωπιστικές επιστήμες και στην κυρίαρχη μεταπολεμική συνείδηση ως ένα οργανικό σύνολο, αδιάσπαστο και αδιαίρετο, τώρα θα θραυσματοποιηθούν, θα γίνουν απροσδιόριστα και ακατανόητα. Πλέον, δεν είμαστε όλοι μαζί μέσα σε αυτό, «we are NOT in this together». Αυτό είναι το δυσάρεστο, μα απαραίτητο μάθημα του Πλούτωνα στο Υδροχόο. Συλλογικές ψευδαισθήσεις θα καταρρεύσουν. Επιπόλαια αφηγήματα ενότητας, και ειδικότερα επιστημονικοφανείς ευσεβείς πόθοι που θέλουν διακαώς μια κοινωνία ενωμένη σε αρμονία υπό το κράτος βιασύνης και πανικού, θα κατακρημνιστούν στα τάρταρα, ενώ θα βρίσκονται στο ζενίθ της επιβολής τους.

Ο διανθρωπισμός θα σύρει, μεταξύ άλλων, το άρμα στην Νέα Εποχή. Ο διανθρωπισμός, με την ευρεία έννοιά του, προβάλλει ως «εξέγερση» εναντίον ενός ασφυκτικά, εργαλειακά, ματεριαλιστικά και τεθλιμμένα ορισμένου «ανθρώπου». Σε αυτή την προπτική, ο διανθρωπισμός δύναται να λάβει διάσταση μιας πνευματικής «επανάστασης» τρόπον τινά, καθώς η έννοια «άνθρωπος» είναι βαριά φορτωμένη με άκαμπτα σημαινόμενα από την Εποχή του Διαφωτισμού. Η κοινή-ενιαία πίστη θα καταρρεύσει και δυσάρεστα «κοινά μυστικά» θα βγουν στη φόρα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς ο Πλούτων στον Αιγόκερο αποκάλυψε την ακαταστασία, την ανεπάρκεια, τη στειρότητα και την ασυγχρονικότητα των θεσμών και του ιδεολογικού και εννοιολογικού οικοδομήματος. Και το έκανε με τον γνωστό, ανάποδο τρόπο του: ο Πλούτων στον Αιγόκερο έφερε στο φως -σαν την φωτογραφία που εξάγεται από το αρνητικό της- το πραγματικό σκαρίφημα των θεσμών και των μηχανισμών διακυβέρνησης, εμφανίζοντας τις διαρθρώσεις των διαφόρων ιεραρχιών που διοικούν και διακανονίζουν με χρήση γυμνής ισχύος, με κατάχρηση εξουσίας, με τυφλή επιβολή, με απληστία. Και, βέβαια, όταν χάνεται η εμπιστοσύνη στα οικοδομήματα, ο αντίκτυπος μεταφέρεται στην κοινωνία, στον 11ο οίκο, αυτόν του Υδροχόου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά· αυτή η μεταμορφωτική διέλευση είναι απαραίτητη, ακόμα κι αν απειλήσει βαθιά την συνοχή των κοινωνιών. Διότι δεν νοείται συνοχή επί σαθρής, παρωχημένης, outdated βάσεως, είναι απλώς μια ψευδαίσθηση.

Ο Πλούτωνας στον Υδροχόο είναι crash test όχι για τα ευαίσθητα νεύρα, καθώς θα δοκιμάσει βαθιά όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα ως «ανθρώπινα» και «κοινωνικά». Με την εξαιρετική πρόοδο της τεχνολογίας, με το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας Τεχνολογικής Μοναδικότητας, μιας τεχνητής διάνοιας, με την επέκταση των δικτύων και των επικοινωνιών, οι άνθρωποι θα χρειαστεί να αναταχθούν και να ανατοποθετηθούν στη σχέση τους με τον κόσμο. Οι κοινωνίες θα διαχωριστούν. Η πολιτική Σκιά των ατομικών δικαιωμάτων μπορεί να σημάνει κοινωνίες μαζικής επιτήρησης και ελέγχου. Τα ατομικά δικαιώματα θα τροποποιηθούν. Η σκληρότητα μάλλον θα κυριαρχήσει για κάποιο διάστημα, για τον λόγο ότι τα κυρίαρχα πολιτισμικά αφηγήματα, ειδικά κατά τα μεταπολεμικά χρόνια, μασκάρευαν συστηματικά το αποτύπωμα και την εικόνα τους στον κόσμο, και επέμεναν, νοσηρά, να επαναλαμβάνουν ότι έχουν μόνον μια πλευρά, την win-win πλευρά, την «ευαίσθητη» πλευρά. Η σκληρότητα αυτή θα βιωθεί σε κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να γίνει ορατή και κατανοητή, να έρθει στο φως. Θα βιωθούν αποξένωση, αποπροσωποποίηση, προδοσία, απόγνωση, αναζήτηση υποκατάστατων, τρέλλα, ριζοσπαστικές τάσεις ενωτισμού σε ιδιότυπα πρότυπα, και διαλυτικές τάσεις άνευ αιτίας. Το βιωματικό, προσωπικό ταξίδι της εξατομίκευσης τώρα θα δοκιμαστεί σκληρά. Ατομικότητες θα συντριβούν μέσα στην απρόσωπη ομοιομορφία, ενώ άλλες θα λάμψουν μέσα από την αντιξοότητα: για την ιδιορρυθμία, την ιδιομορφία, την ιδιοσυστασία, την ιδιοφυΐα, τώρα είναι η μεγάλη δοκιμασία και το σκληρό ξεκαθάρισμα.

Εναπόκειται στην δύναμη και την ωριμότητα του καθενός στο πώς και κατά πόσο θα πάρει αυτά τα μαθήματα του Πλούτωνα. Καλό μας ταξίδι…

Λαβύρινθος

Leave a comment